Pensjonisten Liv om å jobbe i barnehage: -Ta utfordringen hvis du har mulighet

Liv har jobbet i barnehage i mange år. Første gang som “foreldrevikar” på 70-tallet, før hun jobbet som tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt i en 12 års periode på 90-tallet. Hun jobbet også med utviklingshemmede i skole og bofellesskap frem til hun ble 62 og pensjonist. I dag er hun tilbake i barnehage som 65-åring, og stortrives!

Lys dame med grått hår sitter avslappet i en stol i PVS-sine kontorlokaler (logo vises i bakgrunnen)

Foto: Liv Davidsen (65) stortrives som PVS-vikar, og oppfordrer flere til å ta utfordringen.

 

Hvorfor jobbe i barnehage igjen?

- Det var de yngste barnebarna som trigget meg. Jeg er visst ikke så gammel som jeg trodde jeg var, smiler hun. - Med full pensjon så kunne jeg ikke jobbe i offentlig sektor, og så så jeg at PVS hadde lyst ut en stilling. Så her har jeg jobbet siden april 2018. Er fast ansatt i 60 % stilling, og jeg gleder meg til jobb hver dag! Jeg står som regel tidlig opp, spiser frokost, leser avisen og pakker sekken for en ny dag før jeg drar avsted. 

Hva er det du gleder deg til med barnehagehverdagen som PVS-ansatt?

- Jeg gleder meg til å være sammen med ungene. Det er min intensjon at alle unger ut fra sine ståsteder skal ha en god dag i barnehagen. Alle skal ha det greit. Og det er helt fantastisk å få være med å bidra til noe sånt.

- Det skal også sies at jeg drives av alle de gode tilbakemeldingene jeg får fra de ulike barnehagene og fra PVS, - selv om jeg tør stille vanskelig spørsmål når de dukker opp. “Så godt du spør”, sier de. “Dette må vi tenke over hvorfor vi gjør.”

Hvordan har det vært å jobbe som PVS-vikar under pandemien?

- Det har egentlig gått veldig greit. Nå jobbet jeg i samme barnehage den perioden det var rødt nivå, og det var jo veldig greit med tanke på smitte. Begrensningene i uteområdene var nok blant de største utfordringene, men sånn var det jo. Vi var mye ute på tur hver dag, så ungene fikk utfolde seg. 

Har du følt deg trygg? 

- Ja, jeg vil si jeg har følt meg trygg under pandemien. Jeg testet meg ved flere anledninger ved forkjølelse, og har tatt alle vaksinedosene, samt influensavaksinen. Alt sånt hjelper jo.

- Men en liten bønn til foreldre: Ikke send syke barn i barnehagen. Hoste, rennende nese og varme panner har ikke noe å gjøre i en barnehage. Det er ikke godt for barna heller. Jeg opplevde tidligere i år at noen foreldre ble bedt om å hente et sykt barn i barnehagen, men så leverte de barnet like sykt dagen etterpå. Den tredje dagen var alle barna på avdelingen borte på grunn av sykdom. Sånt er veldig synd. 

Hva vil du si til noen som vurderer å jobbe som barnehagevikar?

- Ta utfordringen hvis du har mulighet! Du trenger ikke være ekspert eller ha barn selv for å kunne jobbe med barn i barnehage. Men du må ha en positiv innstilling, og mene at du kan gjøre en god jobb for ungene. Det er viktig at du møter unger og foreldre og ansatte med respekt.

Hvordan da? Har du noen tips å dele til en som er ny i barnehagejobben?

- Brett opp ermene når du kommer på jobb, og gjør det beste ut av hver dag. Presenter deg selv for barn og voksne. Jeg er ganske åpen, og ber ofte de ansatte om ikke være redd for å gi beskjed hvis de vil jeg skal gjøre noe annerledes. Jeg er opptatt av å ta til meg de tilbakemeldingene jeg får. Jeg lærer noe nytt hver dag jeg! Man må være åpen for å ta de signalene. 

Liv sier hun har fått mange tilbakemeldinger på at hun er en rolig person som er tilstede og at ungene oppsøker henne. Noe hun synes er veldig viktig, og blir glad for å høre. Hun tipser om at man aldri bør trenge seg på ungene, men være tilstede. Går leken greit så trenger ikke den voksne være midtpunktet. 

- Jeg pleier å sette meg veldig tilgjengelig og om de trekkes mot meg og søker kontakt - så er jeg der, fortsetter hun. Man bør aldri ta en unge fra en situasjon og bestemme hvor den skal være eller hva den skal gjøre. Man opparbeider seg tillit til barna, og trener på å kunne se ungene i de ulike situasjonene. 

- Jeg prøver ofte å legge merke til de ungene som trekker seg litt vekk fra gruppen, som ikke har noen bestevenner. Dette gjelder særlig på stor avdeling, for de store trenger også trøst og omsorg. De vil også sitte på fanget av og til.

- Når det gjelder respekt for foreldre så tenker jeg på det å ha en god dialog. Altså, første dagen jeg er på en avdeling går jeg ikke i garderoben og blir kjent med foreldrene, men er jeg der mer enn 3 dager så prøver jeg å bli litt bedre kjent med dem. Det avhenger også litt av barnehagen. 

- Foreldrene blir ønsket velkommen om morgenen og når foreldrene henter ungene så skal helst ikke hele skokken ut i garderoben, for jeg vil gjerne ha dialog med foreldrene om det lar seg gjøre. Det setter foreldrene utrolig stor pris på. Hvis det har skjedd noe negativt med en unge så gir jeg beskjed til foreldrene om det, men jeg gir også beskjed når dagen har gått greit. Jeg viser dem at jeg er en person som har litt oversikt. 

 

Du som har jobbet i barnehage så lenge og i flere omganger, er det noen fordeler eller ulemper å jobbe i barnehage via PVS?

- Jeg elsker jo jobben min i PVS. Som fast vikar i barnehage ville jeg ikke hatt den samme oversikten eller fleksibiliteten til å ta fri. Nå tar jeg mormor-dag hver tirsdag. Ellers jobber jeg de fleste andre dager, men kan sette meg rød og ta meg fri når jeg trenger det. Jeg er fast ansatt i 60 % stilling. En annen stor fordel er å ha en nøytral part å ta ting opp med. Det kan være litt tøft å gå direkte til arbeidsgiver på arbeidsplassen sin, men PVS er en veldig fin mellompart som taler min sak om det skulle være noe. Min lojalitet ligger hovedsakelig hos PVS, og ikke hos de som tar meg inn. 

Hva er det beste med å jobbe i PVS da?

- Friheten og fleksibiliteten - og tilbakemeldinger som blir gitt. Tilbakemeldinger på godt og vondt, ærlighet begge veier. Det liker jeg.

- Apropos så vil jeg gjerne også komme med en liten oppfordring til barnehagene der ute. Jeg har hørt noen si “åh, vikaren vi hadde var jo helt ubrukelig”, men da lurer jeg jo på hva som kan være grunnen til det, tro. Det er en dyd av nødvendighet at de er på, med få muligheter til å bli varme i trøyen. Noen steder sier de ikke hei til vikaren en gang. Hvordan kan man forvente en god jobb fra noen som ikke trives? Det er sentralt å være med på å gjøre vikarene gode. Det har alle noe å vinne på. Man kommer der og er innstilt på å gjøre en god jobb. Plutselig blir du satt til å ha kontroll på en barnegruppe utendørs uten å kjenne hvilke barn det gjelder. I et slikt konkret tilfelle ba jeg om å få like vester på de jeg hadde ansvar for, og så var det problemet løst. Samme gjelder turdager som blir avlyst fordi de måtte hente inn vikar. “Jeg kan jo telle,” må jeg minne dem på. Det er jo herlig å jobbe med noen som liker å være ute. Ungene liker det også, og det er ofte de dagene man husker best.

 

Les mer om hva som skal til for å bli PVS-vikar, og søk her.

 

Publisert i Aktuelt.