
Tilfeldighetene skulle ha det til at han ble lærer
Ola Buxrud hadde fullført militæret, hvor han også fikk testet sine undervisningsevner – men det var tilfeldighetene som gjorde at han ble lærer.
Etter at han hadde testet ulike studieretninger og fullført militærtjeneste, var Ola usikker på hva veien videre ville bringe.
I 2008 gikk han forbi PVS' daværende kontor på Bislett. Nysgjerrig på hvilke muligheter et pedagogisk vikarbyrå kunne gi, gikk han innom for å ta en prat.
Noen dager senere var han ute i sitt første oppdrag som underviser i juss på Manglerud VGS.
"Jeg fikk et klasserom og kompetansemål, og skjønte fort at dette passet meg utrolig godt. Det var så morsomt, og ga meg så mye frihet."
Ola fortsatte i vikariatet, som raskt ble utvidet. Ola måtte ha PPU for å få fast jobb. Han fikk etter hvert tilbud om å ta dette ved siden av jobben.
Han fortsatte i jobben frem til 2015, da han fikk et forslag om å søke på Foss VGS.
"Her har jeg vært siden," sier Ola.
Ola om læreryrket
Stor forskjell i arbeidshverdagen til lærere
"Min nåværende jobb i videregående skole er veldig annerledes enn jobb i barneskole. Skoler med høye inntakskrav i Oslo innehar et høyt faglig nivå. Samtidig stiller elevene krav til faglig oppdatering og prestasjon av lærerne."
Hans oppfatning er at i noen skoler er det det sosiale aspektet som er utfordrende, men at det er stor forskjell fra skole til skole.
"Det høres kanskje rart ut, men det er et stort skille mellom barne- og ungdomsskole, og videregående skole. Spesielt med tanke på hvordan vi jobber. Vi har mer forelesningsrekker, og i barnetrinn tror jeg det er mer om menneskelige relasjoner."
En viktig epoke
Ola mener at barneskoletiden er en viktig periode. Der kan en god eller dårlig lærer gjøre en veldig stor forskjell. Der hvor han jobber er det kanskje mindre mulighet for å gjøre inntrykk på elevene, men man kan hjelpe faglig og påvirke på den måten.
Frihet i undervisning
Ola synes at de nåværende læreplanene bidrar til å gi lærerne mye frihet, så lenge man følger kompetansemålene. Noe han mener er svært positivt. Det bidrar til at lærerne får undervise i det de kan best og er best i.
Ola mener også at i de skolene hvor ledelsen gir de ansatte mye frihet, får de igjen for det. Det er ulikt hvordan rektorene tolker og legger opp bundet og ubundet arbeidstid. Han mener at ledelsen har mulighet til å gi lærerne mer fleksibilitet.
Det beste med å være lærer
Når Ola får spørsmål om hva som er det beste med å være lærer, svarer han kontant: "Det er elevene, helt klart."
"Jeg ser det som et stort privilegium å få lov til å undervise. Hver dag er det rundt tredve 18-19 år gamle mennesker som hører på det jeg har å si. Jeg får lov til å være en del av livene deres i en kort periode. Så forsvinner de, men så kommer det påfyll av et nytt, yngre kull. De vi jobber med blir aldri eldre. Og det tror jeg er veldig fint, fordi man får et annet perspektiv fra ungdommen."
PVS som mellomstasjon
Ola husker at han raskt fikk sitt første oppdrag hos PVS.
"Det var seriøst og jeg fikk ansvar fort. Jeg gjennomførte intervju med PVS og kom raskt ut i oppdrag. Jeg passet veldig fint til den jobben, også med tanke på min faglige bakgrunn og valgte å bli på skolen hvor jeg fikk mitt første oppdrag. Dere var så effektive med å få en søker inn på en veldig bra arbeidsplass, veldig fort."
Anbefaler unge å bli lærer
Ola mener det kan være lurt å teste pedagogiske yrker eller jobb i skole, dersom man har faglig kunnskap eller pedagogisk bakgrunn. Han tror at flere, som han selv, ser at det er et supert yrke, og vil trives.
"Om man vil prøve seg som lærervikar og få en fot innenfor systemet, så ja, da kan PVS virkelig hjelpe deg med det. Jeg er veldig takknemlig for PVS. Det kan tenkes at jeg hadde havnet innenfor et helt annet yrke. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg ble lærer via PVS."