En hyllest til deg som er vikar i barnehage og skole

– Jeg har så lyst til å si: “Selv om du ikke vet hvem jeg er, så har jeg tenkt på deg hver dag”.

Ørjan Dypaune er administrerende direktør i Pedagogisk VikarSentral (PVS), og har jobbet i selskapet siden 2008. Med 13 års arbeidserfaring fra barnevernet har han et stort hjerte for barn og unge, og han setter medmenneskelige verdier svært høyt.

Mange har ofret mye

– Det har vært både en nasjonal og en personlig belastning å være i denne pandemien. Vi er ulikt skrudd sammen hvordan vi opplever den, men det er ikke til å stikke under en stol at vi er jo sosiale mennesker. Vi liker å omgås folk, og når vi blir avkortet med det så setter det såklart spor. Mine tanker går spesielt til studenter og dem som bor hjemmefra. Mange av disse er jo våre arbeidstakere, og det er klart at disse har ofret mye i pandemien.

– Jeg opplever at teamene i PVS har fått mer eller flere oppgaver enn det som er under “normaltid” nettopp fordi det er så mange skjebner og livssituasjoner. Det er viktig for oss at de vet at vi er der for dem om de har behov for å prate med noen.

Ørjan peker blant annet på at mange har vært restriktive med reising. – Det er til å ta av seg hatten for. De tar samfunnsansvaret på største alvor for å skape mest mulig trygghet for barn og unge. Medarbeiderne som har vært utleid via PVS har fylt ut egenerklæring hver uke, for at barnehager og skoler som ringer inn skal være trygge på at smittevernet er godt ivaretatt. Det er klart det er strevsomt å ta kurs og holde seg oppdatert når situasjonen endrer seg og det blir stadig nye restriksjoner å forholde seg til. Spesiell omtanke har vi for dem som har blitt smittet på jobb. Alle har jo en redsel for å bli smittet, og når det skjer så er det en belastning i seg selv.

– Medarbeiderne er fundamentet i PVS. De løfter kvaliteten som vi er så opptatte av, skaper meningsfylte hverdager, solide barn/voksen-relasjoner, og opptrer som gode rollemodeller. Det gir meg frysninger å snakke om vikarens samfunnsrolle og deres avgjørende bidrag.

Prioriter trygghetsskaperne

PVS-lederen skulle ønske skole- og barnehagepersonell ble prioritert i vaksinekøen:

– Jeg har stor respekt for de tøffe prioriteringene helsemyndighetene må gjøre i disse tider, men samtidig håper jeg at alle begriper hvor betydningsfullt det vil være å vaksinere pedagogisk personell, og her må vi ikke glemme vikarene. 

Han påpeker at ikke bare ville mange barnehager måttet stenge uten dem, men det gir også en helt spesiell verdi i barnas hverdag i seg selv: 

– Hverdagen berikes av normalitet. Vikarer bidrar til at samfunnet går rundt, og til at mange unge har en trygg plass å være i denne krevende tiden. Vikarer gir av seg selv hver eneste dag -som en ekte superhelt! Å vaksinere de betydningsfulle voksne rundt barna vil være en stor og god investering, både for samfunnet og for hver enkelt relasjon. For meg er det helt naturlig at denne gruppen skulle vært prioritert.

– Til slutt vil jeg bare få si direkte til deg som jobber som vikar: TUSEN takk. Din innsats dette året har vært helt uunnværlig. Vi er ikke i mål enda, men vi er på vei. Vit at du har satt spor på en høyst positiv måte. Det er vi svært takknemlige for.


Publisert i Aktuelt og tagget , , , , , , , .